EN

مناسب‌ترین ساز‌ها برای یادگیری بزرگسالان

مناسب‌ترین ساز‌ها برای یادگیری بزرگسالان

آیا فکر می‌کنید برای یادگیری موسیقی و ساز موردعلاقه‌تان دیگر دیر شده است؟ بسیاری از والدین فرزندان خود را به آموزشگاه موسیقی می‌برند و پس از مدتی، خود آن‌ها نیز به یادگیری ساز علاقه‌مند می‌شوند. فرقی نمی‌کند در چه سنی باشید، برای یادگیری موسیقی هیچ‌گاه دیر نیست. فقط کافی است با آگاهی کامل و در نظر گرفتن سلیقه شخصی خود در این راه قدم بردارید. در این مقاله عوامل مؤثر و نکات مهم انتخاب ساز و یادگیری موسیقی را بیان می‌کنیم تا با کمک آن‌ها ساز و سبک موردعلاقه خود را انتخاب کنید.

معرفی انواع سازهای موسیقی

 

سازها را می‌توان به دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی کرد.

  • سازهای آرشه‌ای: ویولن، ویولنسل، کمانچه و…
  • سازهای بادی چوبی: ساکسیفون، فلوت، ابوا، کلارینت، فاگوت و…
  • سازهای بادی برنجی: هورن، ترومپت، توبا و…
  • سازهای کوبه‌ای: بلز، تنبک، دف، تمپو، سنج، درام، کوزه، طبل و…
  • سازهای زخمه‌ای یا زهی زخمه‌ای: گیتار، تار، سه‌تار، ماندولین، قانون و…
  • سازهای زهی کوبه‌ای: پیانو، ارگ، کلاوسن، سنتور و…

معرفی انواع سازهای موسیقی

انتخاب ساز و سبک موسیقی مورد علاقه

همان‌طور که می‌دانید موسیقی سبک‌های مختلفی دارد که شامل: کلاسیک، راک، جز و غیره می‌شود. یادگیری موسیقی امری شخصی است و اگر به سبک موردنظر خود علاقه نداشته باشید، نه‌تنها پیشرفت نمی‌کنید بلکه اواسط راه دلسرد شده و یادگیری را رها می‌کنید. پس از انتخاب سبک، نوبت به انتخاب ساز می‌رسد. هر ساز مناسب سبک خاصی است، پس باید در انتخاب ساز دقت کنید. اگر موسیقی کلاسیک ایرانی را دوست دارید، ساز‌هایی مانند سه‌تار، تار، کمانچه، عود، سنتور، نی انتخاب مناسبی برای یادگیری است؛ اما اگر خواهان یادگیری سبک کلاسیک هستید، سازهایی مثل پیانو، گیتار و ویولن را انتخاب کنید. سبک راک، جز و کانتری نیز به همین شکل سازهای مختص به خود را دارد. اگر در انتخاب خود مردد هستید با شنیدن صدای سازهای مختلف و یا دیدن ویدیوهای متنوع، متوجه می‌شوید که صدای کدام ساز برای شما گوش‌نوازتر است برای این کار می‌توانید از پروژه‌های تصویری ایستگاه نیز بهره بگیرید.

شرایط روحی شما نیز در انتخاب ساز مهم و بااهمیت است. موسیقی و سازهای کلاسیک مناسب کسانی است که از اجراهای موسیقی کلاسیک و به‌اصطلاح عامی آن بی‌کلام لذت می‌برند. لینک کلایدرمن البته تمامی موسیقی کلاسیک بی‌کلام نیست و می‌توان آوازهای کرال کلاسیک را نیز در این راستا موردتوجه قرار داد.

گروه کر

اجرای گروه کر

موقعیت مکانی شما نیز از دیگر عوامل مهم به‌حساب می‌آید. اگر در آپارتمان زندگی می‌کنید. سازهایی با شدت صدای کم، گزینه مناسبی برای شما است؛ مثل سه‌تار و گیتار؛ اما اگر موقعیت تمرین در باغ یا فضای باز را دارید، سازهایی مثل دف را در نظر بگیرید.

زمان مطلوب یادگیری سازهای مختلف

یادگیری هر ساز مستلزم صرف زمانی برای تمرین و داشتن تمرکز است. به‌طور میانگین پنج الی شش سال طول زمان می‌برد تا بتوانید حرفه‌ای ساز بزنید؛ اما در این میان بعضی از ساز‌ها را می‌توان در طی دو سال در حد مطلوبی نواخت. سازهایی مثل گیتار پاپ و سه‌تار، مناسب موسیقی بزرگ‌سالان هستند. دست‌کم یک ساعت تمرین برای هر سازی در روز می‌تواند ضامن موفقیت‌های اولیه‌ی شما باشد و کلید موفقیت در یادگیری موسیقی در همه رده‎‌های سنی صبر و تمرین است.

اگرچه برخی بر این باورند که کودکان در یادگیری ساز و موسیقی باهوش‌تر هستند؛ اما بزرگ‌سالان باپشتکار و تمرین می‌توانند پابه‌پای آن‌ها پیشرفت کنند. مزیت بزرگ‌سالان این است که آن‌ها وقت خود را تلف نکرده و با جدیت بیشتری به تمرین می‌پردازند.

تکرار مکرر تمرین‌ها و آشنایی با نرم‌افزارهای مربوط به موسیقی (مترونوم و تیونر) نیز تأثیر بسزایی در پیشرفت شما دارد.

آشنایی با انواع بازار موسیقی

 بیشتر بخوانید 👈 👈 👈 آشنایی با انواع ابزار موسیقی با تصویر 

انتخاب ساز متناسب با بودجه

یکی دیگر از عوامل مؤثر در انتخاب ساز، بودجه است. سازها از رده‌ معمولی گرفته تا رده‌ حرفه‌ای، قیمت‌های متفاوتی دارند. پیانو ازجمله سازهایی است که باید هزینه بیشتری برای آن بپردازید. البته بهتر است در ابتدا هزینه زیادی صرف خرید ساز نکنید تا در ادامه پس از آشنایی با موسیقی سازتان را بهتر انتخاب کنید. قبل از خرید ساز، آن را به فردی خبره نشان دهید و از صحت سلامت ساز اطمینان حاصل کنید. شما همچنین می‌توانید سازهای دست‌دوم را به‌شرط سالم بودن ساز، خریداری کنید.

داشتن استادی خبره و کاردان

بسیاری از افراد می‌گویند که خودآموز ساز را یاد گرفته‌اند! آیا این مطلب صحت دارد؟ بله امکان‌پذیر است. شما با مشاهده فیلم‌های آموزشی یوتیوب و دیگر سایت‌ها می‌توانید خودآموز ساز را یاد بگیرید؛ اما باید زمان زیادی را برای انجام این کار صرف کنید. درعین‌حال، یکی از مزایای استفاده از فیلم‌های کمک‌آموزشی پخش چندباره آن‌ها و تسلط روی تکنیک‌ها است.

داشتن استادی کار بلد در همه سطوح ضروری است. یادگیری موسیقی یک‌شبه اتفاق نمی‌افتد و باید همواره در تصحیح خطاهای خود کوشا باشید؛ که این کار مستلزم همراه داشتن استادی خبره است. هنگامی‌که شما با الگوی غلط تمرین می‌کنید، آن الگو در ذهن شما نقش بسته و تصحیح آن مشکل است. به‌طور مثال، زمانی که شما به مدت طولانی باحالت دست اشتباه تمرین می‌کنید تصحیح آن بیش ازآنچه فکر می‌کنید زمان می‌برد.  از طرفی بزرگ‌سالان برای یادگیری موسیقی نسبت به افراد جوان محدودیت زمانی داشته و کمتر فرصت آزمون‌وخطا دارند.

هنگامی‌که زیر نظر استادکار می‌کنید، هر هفته در کلاس شرکت کرده و انگیزه بیشتری برای یادگیری کسب می‌کنید. در کنار این شیوه یادگیری، می‌توانید از ویدیوهای کمک‌آموزشی نیز کمک بگیرید.

 

کنسرت ناصر چشم آذر

تأثیر یادگیری تئوری موسیقی

شاید از خودتان بپرسید ضرورت یادگیری تئوری موسیقی چیست و آیا برای بزرگ‌سالان لازم است یا خیر؟ همان‌طور که در کلاس اول الفبا را برای خواندن و نوشتن آموختیم؛ در یادگیری موسیقی نیز باید الفبای آن را یاد بگیریم. به الفبای موسیقی نت می‌گویند. کلید دو، فا و سل، سه سر کلید اصلی در موسیقی هستند؛ و در هریک در سازهای مختلف کاربرد دارند. جایگاه نت‌ها (دو، ر، می، فا، سل، لا، سی) در هر سر کلید متفاوت و نیازمند یادگیری است. پس از یادگیری جایگاه نت‌ها روی خطوط حامل و ساز خود، می‌توانید با خواندن نت‌ها نواختن را آغاز کنید.

در مسیر یادگیری ساز، مباحثی از تئوری موسیقی از قبیل مباحث ریتم و متر، فواصل، گام‌شناسی و… را نیز می‌توانید یاد بگیرید. یادگیری این مطالب به فهم و درک بهتر موسیقی کمک می‌کند. هرچه بیشتر بدانید درک شما از موسیقی بیشتر و تحلیل آن ساده‌تر خواهد بود.

تاثیر یادگیری تئوری موسیقی

آواز خواندن و ساز زدن

آیا از خواندن و ساززدن لذت می‌برید؟ اگر صدای خوبی دارید بهتر است در کنار یادگیری ساز، در کلاس‌های سلفژ و صداسازی شرکت کرده تا مهارت خواندن خود را تقویت کنید. البته باید در انتخاب ساز خود هوشیار باشید به‌طور مثال سازهایی مثل گیتار و گاهی پیانو، گزینه مناسبی برای این کار هستند.

سخن آخر

هیچ‌گاه برای شروع یادگیری موسیقی دیر نیست؛ فقط کافی است با توجه به شرایط و بودجه خود، ساز موردعلاقه خویش را انتخاب کرده و قدم اول را بردارید. عواملی همچون علاقه، شناسایی سبک مورد‌نظر، تشخیص توانمندی‌ و محدودیت‌ها، می‎تواند راهنمای راه شما باشد. بزرگ‌سالان مشتاق یادگیری ساز با انتخاب استادی کاردان، اختصاص دادن زمان و مکان مناسب برای تمرین و استفاده از فیلم‌های آموزشی، می‌توانند شاهد پیشرفت خود باشند. اگرچه کودکان با سرعت بیشتری یاد می‌گیرند، اما بزرگ‌سالان با تمرین، سخت‌کوشی و برنامه‌ای منظم می‌توانند پابه‌پای کودکان پیشرفت کنند. کلاس‌های تئوری موسیقی، سلفژ و آواز نیز بر فهم و لذت یادگیری می‌افزاید. علاوه بر موارد بالا، افزایش تمرکز، دقت و تقویت حافظه از دیگر اثرات یادگیری موسیقی است. درنهایت با پیشگیری از آسیب‌های احتمالی، با آگاهی از آناتومی عضلات و وزن آن‌ها، هیچ‌گاه دلسرد و ناتوان نخواهید شد.

با ایستگاه همراه باشید.